1. ICONISCHE STATIONSOMGEVING

De stationsomgeving in Mechelen ondergaat een grootschalige transformatie met onder andere een overkoepelende architectuur die het station weldra transformeert tot een opvallend stadsicoon. Het uitgangspunt in het ontwerp? Een waardige toegangspoort vormen tot Mechelen, de mobiliteit verbeteren en de leefbaarheid vergroten. Zo wordt het vernieuwde station een multimodale hub, waar trein, bus, fiets en auto naadloos op elkaar aansluiten. De aanleg van een nieuwe ondergrondse parkeergarage biedt ruimte voor auto’s en elektrische oplaadpunten, terwijl de bovengrondse ruimte wordt vrijgemaakt voor voetgangers en fietsers. Het plein voor het station wordt volledig heringericht en autoluw gemaakt, met veel aandacht voor voetgangers, terrassen en groene elementen. Horecazaken omzoomen het plein en zorgen ervoor dat het een echte ontmoetingsplek wordt waar bewoners, pendelaars en bezoekers elkaar kunnen treffen.

2. TANGENT EN NIEUWE FIETSVERBINDINGEN

Mechelen dankt haar aantrekkingskracht onder andere aan haar optimale ontsluiting langs de E19. Ook binnenin de stad vormt het thema ‘mobiliteit’ een belangrijk speerpunt van het stadsbestuur. Zo werd de Tangent aangelegd, een nieuwe verbindingsweg die het doorgaande verkeer uit de binnenstad haalt en de drukte op de vesten vermindert, die hierdoor een groenere inrichting kunnen krijgen. De Tangent loopt deels ondergronds en vormt een snelle verbinding tussen de Brusselsesteenweg en het Douaneplein. Rondom de verbindingsweg kreeg ook de fietsinfrastructuur een grondige update met nieuwe fietspaden en een fietssnelweg. Ook op de Keerdoksite komt een nieuwe fiets- en voetgangersbrug die de twee kades met elkaar verbindt.

3. PARKEN- EN TUINENPLAN 3.0

Het stadsbestuur introduceert het Parken- en Tuinenplan 3.0, dat voorziet in de uitbreiding van bestaande parken en de aanleg van nieuwe parken. Dit plan beoogt de verdere vergroening van zowel het stadscentrum als de omliggende wijken en dorpen, met aandacht voor speelbossen, volkstuinparken en de vergroening van begraafplaatsen. Zo worden onder andere in de stationsomgeving twee nieuwe parken en een speelbos aangelegd, goed voor in totaal 4 hectare extra groen. Deze parken krijgen elk een eigen identiteit en bieden ruimte voor recreatie, sport en natuurbeleving. Naast het bevorderen van beweging en sociale interactie dragen deze parken ook hun steentje bij in de verbetering van de luchtkwaliteit en het algemene leefklimaat.

4. EEN AANTREKKELIJK WINKELGEBIED

Mechelen onderneemt diverse initiatieven omhet winkelgebied te versterken en aantrekkelijk tehouden voor zowel ondernemers als bezoekers.Zo investeert het stadsbestuur in de heraanleg enopwaardering van belangrijke winkelstraten. Na derenovatie van de Bruul waren ook de IJzerenleen,Onze-Lieve-Vrouwestraat en Geitestraat aan debeurt. De stad zet ook haar schouders onder heelwat initiatieven die de leegstand terugdringen enstartende ondernemers de wind in de zeilen blazen.

Het winkelaanbod in Mechelen is dan ook erg divers:grote, gekende ketens en kleine, ambachtelijkehandelszaken wisselen elkaar af in het straatbeeld.Koopzondagen en een shuttle en boot die mensenvan de randparkings gratis naar het winkelcentrumbrengen zijn slechts een greep uit het grote aanbodinitiatieven om het winkelen in de binnenstad tebevorderen. Deze verbeteringen verhogen hetwinkelcomfort en maken het gebied aantrekkelijkervoor bezoekers.

5. HERINRICHTING VAN DE VESTEN

De herinrichting van de Mechelse vesten zet in op meer groen,betere mobiliteit en een aangenamere leefomgeving. Waarde vesten vroeger vooral een verkeersas waren, worden zenu omgevormd tot een stadslus die fietsers, voetgangers enopenbaar vervoer meer ruimte geeft. Auto’s zullen minderdominant aanwezig zijn, met bredere fietspaden, veiligereoversteekplaatsen en meer autoluwe zones.

Een belangrijk aspect is de groene herinrichting: bestaanderijstroken maken plaats voor bomen, plantsoenen en parken,waardoor de stad niet alleen aantrekkelijker wordt, maar ookbeter bestand is tegen hitte en wateroverlast. Daarnaastworden er nieuwe pleinen en ontmoetingsruimtes gecreëerd,zodat de vesten niet langer een barrière vormen tussen wijken,maar juist verbinding brengen. Door deze ingrepen worden devesten niet alleen groener en aangenamer, maar ook veiliger enduurzamer voor iedereen die zich door de stad beweegt.